fredag 25 oktober 2013

Arbetslösheten

Ett stort antal svenska företag har flyttat sin tillverkning till Asien och Östeuropa. Lönekostnaderna och skatterna är mycket lägre där och de behöver heller inte ta några miljömässiga hänsyn. Därför blir det naturligtvis färre arbetstillfällen här i Sverige. (Och större miljöproblem i Asien och Östeuropa.) Globaliseringen medför att vi får en högre arbetslöshet, färre miljöproblem och att de får fler miljöproblem och lägre arbetslöshet.

Många östeuropéer kommer hit och jobbar. De accepterar lägre löner och sämre villkor. På pendeltågen tidigt om morgnarna här i Stockholm är det nuförtiden färre svenskar än östeuropéer. Naturligtvis leder även arbetskraftsimporten till att arbetslösheten bland svenskarna blir högre.

Underbemanning inom skola, dagis, vård och omsorg bidrar också till att arbetslösheten är högre än den borde vara. Lägre skatter innebär att färre kan få arbete inom skola, vård och omsorg trots att det finns ett stort behov av fler anställda.

För att göra något åt den höga arbetslösheten har alliansregeringen skapat arbetslinjen. Den innebär att det ska vara mycket svårt att vara arbetslös. Arbetslösa ska tvingas att arbeta på samma villkor som östeuropéer och kineser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade