onsdag 1 juni 2016

Varför röstar arbetare på högerpartier?


Enligt SCB:s partisympatiundersökning i maj sympatiserar 20,1% av LO:s medlemmar med Sverigedemokraterna och 20,6 % med något av allianspartierna. 7,5 % gillar Vänsterpartiet. Hur kommer det sig att vänsterpartiets idéer inte tilltalar arbetarklassen? Varför hejar de på motståndarlaget? Hur kommer det sig att högeridéer kan tilltala folk med arbetaryrken?

En förklaring är att Vänsterpartiet argumenterar intensivt för att Sverige ska ta emot fler flyktingar. Nu senast förklarar Christina Höj Larsen och Linda Snecker (Aftonbladet debatt 16 08 08) varför Vänsterpartiet är emot ID-kontroller vid Sveries gränser. Alla måste få komma hit och döka asyl. Det finns miljontals människor i världen som är i desperat behov av hjälp, inte bara syrier. Vänsterpartiet delar inte bilden att en systemkollaps var nära i höstas. ”Med satsningar på en välfärd för alla och ett utbyggt mottagandesystem” kan Sverige ta emot 160 000 flyktingar om året utan problem hävdar de.

Vänsterpartiet befinner sig på månen. Vänsterpartiet har problem. För oss från arbetarklassen som inte känner oss hemma varken bland nyfascister, nyliberaler, socialdemokratiska NATO sympatisörer eller småborgerliga vänsterpartister finns inget parti att rösta på. Därför röstar vi inte längre. Vårt parti brukar nedlåtande kallas Soffliggarpartiet. Men vi är faktiskt större än både Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans. I Grekland, Storbritannien och Portugal är vi mycket starkare. Där är vi det i särklass största partiet.


http://www.aftonbladet.se/debatt/article22958401.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade