torsdag 24 augusti 2023

Gilla läget

Oppositionen borde sluta klaga på regeringen, oavsett vilka som för tillfället har makten. Det gör ingen skillnad om det röd-gröna eller det blå-bruna blocket styr, politiken blir ändå densamma. Det är bara detaljer som skiljer dem åt. Alla partier vill förbättra skolan, äldreomsorgen och integrationen av invandrare, alla vill göra något åt klimatförändringen, gängkriminaliteten och hotet från Ryssland. Alla vill satsa mer pengar på det militära försvaret...

Jag har slutat rösta. Jag röstar inte i Melodifestivalen heller.

Jag är inte ensam om den här inställningen. I förra riksdagsvalet var vi 1,2 miljoner röstberättigade svenskar som struntade i att rösta. Soffliggarpartiet är det fjärde största partiet i Sverige.

Ute i den stora världen är det ännu fler som inte bryr sig om att rösta. I det amerikanska presidentvalet 2020 var det 74 miljoner som röstade på Trump och 81 miljoner som röstade på Biden. 79 miljoner struntade i att rösta.

I den andra valomgången, i det senaste franska presidentvalet, var det 18,8 miljoner som röstade på Macron, 13,3 miljoner som röstade på Marine LePen och 13, 6 miljoner som struntade i att rösta. 2,2 miljoner röstade blankt.

När Italienarna gick till val förra året så var det 7,3 miljoner som röstade på Giorgia Meloni. 16,6 miljoner brydde sig inte om att rösta.

Många tycker att partipolitik är viktigt, men en stor heterogen grupp skiter fullständigt i om vem som blir statsminister, president eller premiärminister. Vi bryr oss inte heller om mediernas politiska analyser.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade