onsdag 4 september 2024

Både det Rödgröna laget och det Blåbruna vill storsatsa på militär upprustning, kriget mot Ryssland och en utvidgning av NATO. Alla är eniga: Ukraina ska inte vara militärpolitiskt neutralt. Jens Stoltenberg berättar att NATO ämnar skapa en fond på 100 miljarder dollar till kriget i Ukraina.

Och när kriget mot Ryssland är avklarat så är det Iran och Kina som står på tur. Därför måste kampen mot klimatförändringarna och välfärdsfrågorna prioriteras ner.

Världens militärutgifter uppgår nu till över 2400 miljarder dollar. Alla länder vill kunna försvara sig. Kostnaderna för Sveriges försvar och krisberedskap beräknas till 127 miljarder kronor 2024. Vi har därför inte råd med satsningar på en omfattande klimatomställning och på mer pengar till vård, skola och omsorg.

Seriösa fredsförhandlingar är inte att tänka på. Putin litar inte på Västvärlden. I december 2022 berättade Angela Merkel för Die Zeit att Minskavtalet 2015 bara var ett knep för att vinna tid att rusta upp Ukrainas arme.

Och Västvärlden litar inte på Putin eftersom han uppenbarligen lider av storhetsvansinne och även tänker erövra Baltikum, Finland och kanske till och med Sverige.

Ryssland känner sig hotade av USA och Europa. Och USA och Europa känner sig hotade av Ryssland.

Ända sedan 2008 har Putin förklarat att Ryssland inte kan acceptera att också Ukraina blir en medlem i NATO. Han kan inte acceptera att även Ukraina får amerikanska militärbaser och kärnvapenbärande missiler nära gränsen. Han kan inte heller acceptera att Rysslands mycket viktiga flottbas på Krim blir en amerikansk flottbas. (USA skulle inte heller acceptera att Kuba fick ryska kärnvapenmissiler som riktades mot USA och de skulle inte heller acceptera att Guantanamobasen togs över av Ryssland.)

Positionena är helt fastlåsta, som man säger. Det finns ingen annan lösning än fortsatt krig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv