söndag 22 maj 2011

Egoism, liberalism och kristendom.

Det finns människor som är extremt egoistiska. De bryr sig bara om sig själva. Andra är extremt självuppoffrande. De flesta är dock blandnaturer, ibland egoistiska och ibland hjälpsamma, beroende på situationen.

Liberalismen och dess moderna variant nyliberalismen lär att egoism är bra och skapar välstånd. Denna ideologi är den förhärskande ideologin i världen i dag.

De som hyllar både nyliberal egoism och kristendom brukar kallas neokonservativa. Är det inte märkligt att både kristna och nyliberala livsideal så lätt kan samsas inom en och samma människa? Är inte det som att vara både socialist och nazist, samtidigt, eller hammarbyare och djurgårdare?

Somliga blir rika på att utnyttja barnarbetare och fattiga människor i Asien. Det enda som är viktigt för dem är att tjäna mera pengar. Emellertid, när girigheten blir för grotesk är det många egoister som försöker dölja den bakom välgörenhet. Är inte det ett tecken på att det trots allt är någonting i själen som skaver, som en sten i skon? Varför skulle de annars försöka framställa sig som godhjärtade?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv