onsdag 14 januari 2015

Tomma ord

Det finns så många olika slags Islam att ordet Muslim kan betyda vad som helst. Det finns också många olika slags kristna. Det är meningslöst att tala om kristen etik och moral. Den kristna högern i Amerika och Svenska Kyrkan har inte mycket gemensamt. Wahhabism och Sufism är som hund och katt. Det är meningslöst att tala om kristna och muslimer. Det här är ord som inte betyder något över huvud taget.

Det finns flera miljarder av olika slags människor. En sak har vi alla emellertid gemensamt: vi är alla människor. Vi är inte schimpanser.

Etniska, religiösa och politiska beteckningar orsakar fruktansvärda krig och konflikter: Sunni eller Shia, Hutu eller Tutsi, Jude eller Palestinier... Det är beteckningarna som är upphovet till konflikterna. Människor för inte krig mot dem som som bär likadana mössor och viftar med samma flaggor.

Men vad är det, rent konkret, som som skiljer en jude från en palestinier eller en nynazist från en socialdemokrat?

Varför är det så viktigt med en påhittad identitet? Är du också som en skådespelare, som inte byter om när du åker hem efter jobbet? Sitter du på tunnelbanan som Hamlet eller Ofelia? Varför är det så svårt för dig att bara vara människa? Varför är det så viktigt för dig att låtsas att du är någon annan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade