måndag 20 juli 2015

Den småborgerliga vänstern

Medelklassen känner sig inte hotad av en ökad invandring. De bor i avskilda områden där det inte bor invandrare och de har satt sina barn i skolor där de flesta av eleverna har föräldrar som är födda i Sverige. De har sällan arbetskamrater som är invandrare.

Arbetarklassen däremot, känner sig hotad av invandringen. Deras löner pressas av billig arbetskraft från Östeuropa och deras barn har svårt att hitta arbete och bostad när de ska flytta hemifrån. Konkurrensen är stenhård. Man kan se samma mönster över hela Europa, arbetare röstar i allt större utsträckning på högerextremistiska nationalistpartier. Om de röstar borgerligt eller på Socialdemokrater blir resultatet att de röstar på fler förmåner för överklassen och medelklassen och att de får känna av ännu mer konkurrens om bostäder och arbete från flyktingar och arbetare från Östeuropa som säljer sin arbetskraft till underpriser.

I Sverige, liksom i övriga Europa, är de socialdemokratiska partistrategerna noga med att måna om storstädernas medelklass. Vänsterpartiet och miljöpartiet är också partier för medelklass-människor som vill ha en lite snällare och miljövänligare värld att leva i. De vill bereda plats för ännu fler flyktingar som har det svårt, trots att hundratusentals svenskar saknar arbete och bostad. Det är naturligtvis behjärtansvärt att hjälpa flyktingar, men borde vi inte först ordna arbete och bostad till dem som redan bor här?

Många invandrare oroar sig också för den ökade invandringen. De oroar sig för att även deras rätt att bo och arbeta här ska ifrågasättas.

Det är inte alls märkligt att arbetare attraheras av högernationalistiska partier. Det enda vettiga alternativet för oss från arbetarklassen som ogillar högernationalism är att inte rösta alls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv