torsdag 22 oktober 2015

Religion

Religion handlar inte enbart om vackra ord och ritualer, gemenskap och makalösa byggnader. Religionerna har genom historien också orsakat mycket sorg och förtvivlan: krig, förtryck av kvinnor och barn, häxjakt och förföljelser. Många politiska ideologier påminner mycket om religioner. Nazismens och kommunismens illgärningar går att diskutera och kritisera, men inte religionernas. Att kritisera religionernas betydelse för uppkomsten av krig, våld och förtryck betraktas i allmänhet som taktlöst eller främlingsfientligt.

Nuförtiden är det Islam som orsakar mest problem. I Syrien, Irak och Jemen är det inbördeskrig mellan sunni och shiamuslimer. I Afghanistan, Somalia, Libyen och många andra länder har rättrogna eldsjälar blivit besatta av drömmen att upprätta ett skräckvälde liknande det i Saudiarabien.

Under trettio år krigade katoliker och protestanter här i Europa. Men den konflikten slutade inte med den Westfaliska freden 1648. Motsättningarna levde vidare.

Korstågen och förföljelserna av olika ursprungsbefolkningar i kolonierna är andra exempel på illgärningar som har begåtts av religiöst övertygade människor. Stridigheterna mellan Judar och Palestinier är också en religiös konflikt. Det är uppenbart att religiös tro kan orsaka mycket elände.

Jag tror att vi som inte är religiösa och som inte är besatta av någon politisk ideologi måste bli tydligare med att det finns ett alternativ. Kanske skulle det kunna vara till hjälp för dem som vill ”hoppa av”. Det går alldeles utmärkt att leva sitt liv utan att bekänna sig till någon särskild lära. Det går alldeles utmärkt att bara vara människa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade