tisdag 13 december 2016

Den småborgerliga vänstern

Åsa Linderborg tycker att vänstern ska hålla ihop för att vi är starkare tillsammans. (AB kultur 16-12-08) Jag tror att det vore bättre om vi delade på oss. Om motsättningarna är för starka är det bättre att gå skilda vägar. Ibland kan en skilsmässa vara en befrielse för båda parter.

Ett vänsterparti skulle kunna bli ett parti för skrivbordsmänniskor: lektorer, socionomer, sociologer, genusteoretiker, kulturadministratörer med flera.

Ett annat vänsterparti skulle kunna bli ett parti för vanliga arbetare: snickare, murare, rörmokare, lastbilschaufförer, undersköterskor, butikspersonal, parkarbetare med flera.

Många skrivbordsmänniskor har aldrig satt sin fot i en byggbod eller i ett fikarum på ett sjukhus-vaktmästeri. De har inte en aning om vad man pratar om där. Och vanliga arbetare bryr sig i allmänhet inte om queerteori eller poststrukturalism.

Det pågår en diskussion om varför det går så dåligt för vänstern. Jag tror att en förklaring är att vänstern sedan länge har dominerats av småborgerliga akademiker. Folk i allmänhet är inte intresserade av akademisk jargong, kulturrelativism eller HBTQ-frågor.

Ett annat skäl till att många är skeptiska till vänstern är att de vill öppna gränserna igen och ta emot mycket fler flyktingar. Men hur det ska gå till, rent praktiskt, det har de inte svar på. Det är miljontals människor i världen som lider och har starka skäl att få asyl i Sverige. Ska vi ta emot alla som behöver hjälp? Vänstern vägrar att svara på den frågan trots att många tycker att den är mycket viktig.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv