fredag 9 oktober 2020

Religion


Är det inte ofattbart hur mycket elände som religionerna ställer till med? Sunni och shiamuslimer avskyr varandra. De är oense om vilken tro som är bäst och dödar varandra på de mest bestialiska sätt. I Jemen stödjer Saudiarabien sunnimuslimerna och Iran stödjer huthirebellerna. Turkiet, Qatar och Saudiarabien har under många år gett omfattande stöd till olika jihadistgrupper i Syrien, Libyen, Irak, Somalia, Mali, Nigeria, Afghanistan. Hela den muslimska världen kokar över på grund av alla religiösa idiotier.

Omkring 25% av amerikanerna är väckelsekristna fanatiker. De röstar på Trump, de stödjer Netanyahu i Israel och väntar på den stora slutstriden. I Brasilien röstar de väckelsekristna på Bolsonaro.

Ingen vettig människa kan kalla sig kommunist nuförtiden efter alla hemskheter som har skett i kommunismens namn, men hur kommer det sig att kristna fortfarande kan kalla sig kristna utan att skämmas? Kristendomen har också en fruktansvärd historia: korstågen, inkvisitionsdomstolarna och häxprocesserna, kvinnoförtrycket och barnmisshandeln.

Paulus uppmanade slavarna att vara lydiga mot sina herrar och Augustinus ansåg att slaveri var Guds straff för synder. Under upplysningstiden, började emellertid slaveriet att ifrågasättas. Även många kristna påverkades av de nya idéerna. En ny kristen etik växte långsamt fram. Vad som är rätt och fel är inte hugget i sten.

Men det tar tid att ändra på etablerade föreställningar. När parlamentet i London röstade om slaveriet skulle avskaffas i de brittiska kolonierna så röstade biskoparna i överhuset mot förslaget. 2006 bad Engelska kyrkan om ursäkt för att deras präster hade ägt slavplantager i Västindien.

Visserligen har religiös identitet alltid varit viktigt för människor, men den är inte viktigare än att den kan förändras. Det finns många människor som har tagit av sig sin religiösa förklädnad och lämnat sin religiösa sekt eller församling. Det går även att lämna en politisk övertygelse, ett kriminellt gäng eller suparkompisar. Det går att hoppa av. Det går alldeles utmärkt att bara vara människa.


https://www.theguardian.com/uk/2006/feb/09/religion.world

https://www.badnewsaboutchristianity.com/gaa_slavery.htm

https://www.youtube.com/watch?v=Rx2dTfp9Y2c


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade