måndag 25 januari 2021

Penningguden

58% av svenskarna röstade borgerligt i förra riksdagsvalet. De borgerliga partierna tycker att vård, skola och omsorg skall skötas av privata företag. Det blir billigare så, tror de. Målet är att skatterna ska sänkas ännu mer. Socialdemokraterna och miljöpartiet är också positivt inställda till sådana idéer. En överväldigande majoritet av svenskarna föredrar nyliberalism eller högerextremism framför socialism.

David Eklind Kloo har undersökt hur svenskar upplever sitt arbete. Många tycker att deras arbete känns meningslöst, läser jag i Aftonbladet. De känner sig alienerade och maktlösa.

Vad gnäller ni för? Det är ju så här ni vill ha det, tänker jag. Ni röstar för att allmän egendom ska säljas ut till investmentbolag. Tror ni att investmentbolagen intresserar sig för eran trivsel och era synpunkter? Fast, offentliga arbetsgivare bryr sig inte heller om er alienation. Här är det New Public Management som gäller. Köp och sälj. Pengar är det enda som räknas här i livet.

Så här skriver Åsa Linderborg: ”Det är ägarintressena som styr – i alla fall de kortsiktiga. För det är ju det här som är det dummaste med alltihop: Alla studier visar att företag presterar bättre när de anställda känner att de har stimulerande arbeten med stor autonomi.”

Vad är hon ute efter? Vill hon hjälpa företagen att prestera bättre så att aktieägarna kan skicka ännu mera pengar till sina skatteparadis?

Jag tycker att vi som tror på jämlikhet och medinflytande på arbetsplatsen ska starta egna bolag och kooperativ och driva dem så som vi själva vill ha dem. Vi borde starta våra egna byggnadsfirmor, verkstadsföretag, hemtjänstföretag, vårdföretag och så vidare. De som vill vara med och dela på arbetet och inkomsterna får vara med, de som inte trivs med jämlikhet, medansvarighet och medinflytande får söka sig någon annanstans.

Vi borde naturligtvis också ha en egen bank som sköter våra penningtransaktioner så att vi inte behöver vara beroende av storbankerna och betalkortsföretagen.

https://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/PR5E5e/ett-lopande-band-av-dumheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade