söndag 15 augusti 2021

Klimatapokalyps

Vi börjar bli ganska många nu, som inte längre tror att vi kommer att kunna minska våra utsläpp av växthusgaser. Men vi pratar inte gärna om det, vi ligger lågt. Vi säger att än är det inte för sent att få skeppet på rätt kurs; om vi vidtar förnuftiga åtgärder nu så kommer vi att klara tvågradersmålet. Vi låtsas att vi är hoppfulla, trots allt, och att vi bryr oss om framtida generationer. Det får oss att framstå som upplysta och omtänksamma.

Hur lång tid har vi kvar innan jorden blir obeboelig för människor? Vad tror du? 30 år? 70 år? Klimatforskarna är inte eniga om när de tror att vi går under men de är i stort sett eniga om att vi går under, om vi inte kan få stopp på utsläppen av växthusgaser inom de närmaste åren.

I Asien planerar de att bygga hundratals nya kolkraftverk. De behöver billig energi eftersom västvärlden fortsätter att flytta sin industriproduktion dit. Rika människor har förvisso råd att köpa elbilar men fattigt folk över hela världen kommer att fortsätta vara helt beroende av av bensindrivna fordon.

Regnskogen i Amazonas avverkas för att ge plats åt boskapsuppfödning, skogarna på norra halvklotet avverkas för ge byggnadsmaterial. Både fattiga och rika, i alla delar av världen, önskar inget högre än att kunna öka sin konsumtion. Och så vidare och så vidare. Det finns inga tecken på att mänskligheten kommer att ta sitt förnuft till fånga.

Storbritannien satsar 16,5 miljarder pund på att uppgradera sina kärnvapen. Boris Johnson säger att säkerheten måste ha högsta prioritet. USA satsar 348 miljarder dollar på att modernisera sina kärnvapen. Ryssland och Kina är naturligtvis inne på samma spår. Och finansministrar över hela världen har satsat ofattbara belopp på att stötta privata företag under Covid-19 pandemin. Det är inte pengar som saknas för att bekosta en energiomställning.

Om vi fortsätter att leva på samma sätt som vi gör nu så kommer jordens medeltemperatur år 2040 att vara 2°C högre jämfört med förindustriell tid. Vid två graders temperaturökning sker dramatiska förändringar för livet på jorden. Ett problem är att permafrosten i Sibirien smälter, metan frigörs, klimatförändringen accelererar och blir irreversibel.

Redan nu ställer klimatförändringen till med svåra problem i många delar av världen men ingenting tyder på att vi tänker ändra vårt sätt att leva. Utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka, trots alla larmrapporter och klimatkonferenser.

Gör ett experiment, fråga dina vänner och bekanta om de uppriktigt tror att vi kommer att kunna lösa problemet med utsläppen av växthusgaser, fråga om de känner tillförsikt inför framtiden. Du kommer då att upptäcka att det inte bara är domedags-preppers och religiösa knäppgökar som har förlorat framtidstron.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade