tisdag 30 mars 2010

Att vakna upp ur hypnosen

I november 1932 fick Nazistpartiet 33 % av rösterna och blev Tysklands största parti. Nazistpartiet bildade en koalitionsregering tillsammans med Tysknationella partiet och Hitler utnämndes till rikskansler i januari 1933.

I mars 1933 röstade alla borgerliga partier, även liberalerna, för ett förslag att avskaffa demokratin. Hitler blev diktator.

Hitlers popularitet ökade. Adel, präster, borgare och bönder vrålade av hänförelse. Många av de kvinnor som hade turen att träffa Hitler på lite närmare håll berättar att de blev alldeles knäsvaga när de mötte hans blick. "Ohh! Tänk en sådan man." Ett helt folk blev hypnotiserat av Nazismen. Tyskarna var berusade av framtidstro, stolthet och självförtroende.

Muslimer blir besatta av Koranen och kristna blir besatta av Bibeln. Kristna fundamentalister, fanatiska judiska extremister, fanatiska hinduer, överallt ser man hur människor blir besatta av olika läror.

Vi kan alla bli besatta av idéer och inbillningar. Vi kan få för oss precis vad som helst. Vi kan bli nyliberaler, nynazister kommunister, biologister, karriärister eller rasister. Vi kan bli besatta av att vara bäst, social status, gruppsex, alkohol, marijuana, andlighet, självförakt, sekreteraren på jobbet, konditionsträning, dataspel, bantning, utseende, pengar, makt… Det finns inga gränser.

Den viktigaste frågan av alla frågor vi har vi har att ta ställning till i livet är, som jag ser det: Går det att bryta förtrollningen? Går det att leva utan att vara besatt av griller och idiotier?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade