onsdag 24 mars 2010

Positivt tänkande

Positivt tänkande är en självhjälpsmetod som uppstod i slutet av artonhundratalet men den fick ett uppsving i början av nittonhundra åttiotalet och den är lika populär än idag. De som undervisar i positivt tänkande lär oss att vi måste göra oss av med våra mörka negativa tankar och ersätta dem med ljusa optimistiska.

I början av åttitalet lanserade de stora läkemedelsbolagen en ny generation antidepressiva läkemedel. De genomförde gigantiska marknadsföringskampanjer över hela världen. De ville sälja sina piller inte bara till dem med kliniska depressioner utan också till dem som var lite under isen. Marknaden var enorm. Läkare över hela världen bearbetades intensivt. Depression, sorg och frustration, fick de höra, var medicinskt behandlingsbara sjukdomar. Det var inte bara onödigt att vara olycklig, det var till och med dumt. (Se “Pillret” av Ingrid Carlberg.)

Psykoterapin var inte en särskilt framgångsrik behandlingsform på den tiden. Efter åratal i terapi blev patienterna inte bättre. Många tröttnade och sökte efter något annat som kunde hjälpa dem. Det innebar att de terapeuter som lärde ut positivt tänkande fick ökad uppmärksamhet. Positivt tänkande var och är fortfarande en mycket lönsam nisch för författare av självhjälpsböcker och för bokförlagen.

Etablissemanget var i kris efter Vietnamkriget. Deras aktier hade sjunkit dramatiskt i värde och de var tvungna att göra något. Och det gjorde de, i stor skala. Deras journalister, propagandamakare och tankesmeder omfamnade läran om positivt tänkande och fyllde tidningar, TV och modemagasin med det optimistiska budskapet: Om du misslyckas i livet så är det ditt eget fel. Sluta gnälla om orättvisor, krig och miljöförstöring. Satsa på dig själv. Bli något stort. Kvinnor vill inte ha misslyckade män. De vill ha pengar, stora hus och simbassänger.

Positivt tänkande är en mycket farlig filosofi som innebär att du måste lära dig självhypnos och hur man omprogrammerar det undermedvetna. Frågan är vad du programmerar ditt undermedvetna med. Etablissemangets idéer förvandlade till dina egna? Meningen med livet är att bli rik, framgångsrik och lycklig. Du säljer din själ. I USA lär sig säljare att programmera in försäljningsresultat: “September åtta miljoner, September åtta miljoner. September åtta miljoner.

Sedan sextitalet har depressionerna ökat med mer än tusen procent. (Se Martin Seligmans bok ”Verklig Lycka”.) Vi blir bara mer och mer deprimerade. Vi sjunker djupare och djupare ner i dyn. Ingenting verkar hjälpa. Depression kallas ibland för själens förkylning, läste jag någonstans, alla drabbas emellanåt. Men om förkylningarna hade ökat med tusen procent på femtio år skulle du då inte undra vad som stod på?

http://www.youtube.com/watch?v=tWfDm_bqwUU

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade