söndag 11 april 2010

Ord är inte bara ord

 
Posted by Picasa
Att diskutera filosofi eller religion med Mormoner eller Jehovas Vittnen är bortkastad tid. De har redan allting klart för sig och kommer inte att lyssna på vad du har att säga. De kommer bara att upprepa vad de har lärt sig, som papegojor.

På samma sätt är det med nyliberaler eller nynazister eller anhängare av vilken annan åsiktsriktning som helst. Vi är som fotbollssupportrar. Vilket lag håller du på, Moderaterna, Sverigedemokraterna eller Miljöpartiet?

Ord är inte bara ord. Ord är ett slags trollformler som kan förvandla människor till i stort sett vad som helst. Vi kan bli katoliker, protestanter eller ateister. Vi kan bli höger eller vänstervridna. Men vi kan också bli ingenting speciellt, bara människor.

Märkligt nog händer det att folk vaknar upp ur förtrollningen. Det händer att folk tröttnar på sina politiska eller religiösa övertygelser. Det går alldeles utmärkt att leva utan religion eller politiska program. Du behöver inte vara agnostiker för att koka ärtsoppa eller frälst eller ens särskilt spirituell för att ta en kvällspromenad. Religion och politiska åsikter är oftast helt överflödiga.

Att överge en religiös sekt eller ett inrotat sätt att tänka kan dock vara smärtsamt. Det är tungt att bryta med de enda vänner man har, speciellt som nästan alla människor verkar bekänna sig till någon slags lära. Men det går. Alkoholister kan sluta supa och heroinister kan sluta knarka. Det går att lämna Hare Krishna rörelsen eller Livets ord. Det går att överge nyliberalism och karriärhysteri utan att skaffa sig en ny livsfilosofi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade