onsdag 14 april 2010

Ideologiska filter

En högervriden professor i historia eller en högervriden journalist kommer aldrig att kunna se och beskriva verkligheten på ett objektivt sätt. De kommer att se på världen genom filter som förvränger vad de ser. De kommer att förminska betydelsen av vissa förhållanden och förstora betydelsen av andra. De kommer att leta efter fakta som stöder deras grundsyn och undvika sådant som inte gör det.

På samma sätt kommer en vänstervriden professor i historia eller en vänstervriden journalist inte att kunna se och beskriva verkligheten som den är. De har också filter som förvränger vad de ser, hör och läser om.

Det här är ingen ny upptäckt. Vi ser vad vi vill se, hör vad vi vill höra, tror vad vi har fått för oss eller blivit itutade. Utbildningsnivå och intelligens förändrar ingenting. Det finns gott om intelligenta och högutbildade människor med kraftiga förvrängningsfilter.

Frågan är om det är möjligt att se utan filter, ideologiska, religiösa eller filosofiska filter. Jag tror att det är möjligt. Problemet är att det är smärtsamt. Tanken att man kanske har missuppfattat i stort sett allt här i livet är verkligen obehaglig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade