lördag 30 april 2011

Disneyfiering av monarkin.

Monarkin lever vidare av någon obegriplig anledning. Under tusentals år skickades bönder och trälar ut i fruktansvärda krig av maktfullkomliga och mentalt störda kungar och kejsare. Herodes, Nero, Kung Leopold, Karl tolfte, historien är överbelamrad av dem; den ena galnare än den andra.

Hur kommer det sig då att så många är så angelägna att behålla monarkin? Varför är folk inte glada över att slippa sina kungar? Är det för att generation efter generation av små flickor och pojkar har blivit indoktrinerade med sagor om goda kungar, modiga prinsar och underbara små prinsessor? Nuförtiden är det Disneyfabriken som för traditionen vidare.

Som vuxna ser vi nu världen och historien genom glittrande Disneyfilter.

Kanske är det bara dumt att hacka på dem som vill drömma sig bort i kvällstidningarnas kungahusfjäsk. Varje människa har sin fulla rätt att bygga vilka luftslott hon vill. Kanske är verklighetsflykt nödvändigt för att vi ska stå ut. Kanske fyller sagor och fantasier en viktig funktion, ungefär som alkohol och droger. Det är naturligtvis möjligt. Men jag tycker ändå att kungahusen är en symbol för förfärligt samhällssystem och ett förfärligt sätt att tänka som vi borde ha gjort oss av med för länge sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv