torsdag 21 april 2011

Tänk om även du har blivit lurad

I november 1932 var det val i Tyskland och nazistpartiet fick 33% av rösterna. Nazistpartiet bildade regering i januari 1933 tillsammans med Tysknationella partiet. Hitler blev rikskansler (statsminister).

Redan i mars 1933 hölls det val igen och nazistpartiet fick nu 44% av rösterna.

Den 23 mars 1933 föreslog Hitler att demokratin skulle avskaffas och att han skulle få diktatorisk makt. Alla borgerliga partier röstade för detta förslag, liberalerna, Tysknationationella partiet och den katolska centern.

Präster, storföretagare, småföretagare, vanliga bönder, professorer, alla var rusiga av hänförelse och skrek "Sieg Heil! Sieg Heil!"

Tyskarna hade blivit förhäxade av nazismen och de vaknade aldrig upp. Hitler hade ett massivt stöd ända till det bittra slutet.

Idag är folk förhäxade av en ideologi som brukar kallas nyliberalismen. Och precis som tyskarna under trettiotalet är dagens människor helt omedvetna om att de styrs av en lära, ett tänkesätt. De kan inte se att deras begär efter mer och mer pengar, till vilket pris som helst, är en slags galenskap. De som har hundra miljoner önskar inget högre än hundra miljoner till. De har blivit penganarkomaner.

Och vanliga knegare är lika tokiga som överklassen efter mer pengar, skillnaden är att de inte har några. Vad de kan skaffa sig är på sin höjd ett förmånligt lån eller en avbetalningsplan.

Detta neurotiska begär efter mer och mer pengar håller nu på att förstöra livet här på jorden. Vinsten är viktigare än frisk luft och rent vatten. Vinsten är viktigare än ett rent samvete. Vi har blivit som galna, precis som tyskarna i trettiotalets Tyskland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv